GUP SABAH

PendahuluanCarta RMTSenarai Peserta dan AkujanjiKemajuan Semasa
Kemajuan Semasa
2012201320142015201620172018
STATUS PERTUMBUHAN POKOK

Kerja-kerja penyelenggaraan kebun sedang dijalankan oleh peserta di kebun masing-masing. Kerja-kerja bancian ukurlilit 60 bulan telah siap dijalankan di Kg Paung Maragang dengan bacaan purata ukurlilitan batang 40.0 sm dan Kg Kuala Lumagar berukuran 39.0 sentimeter. Kerja-kerja ukurlilit 66 bulan akan dijalankan pada tahun hadapan.

Tanaman getah di Kg. Paung Maragang
Tanaman getah di Kg. Kuala Lumagar


PENYAKIT DAN PEROSAK

Serangan penyakit cendawan angin, penyakit akar putih dan serangan anai-anai merupakan tiga serangan yang dilaporkan berlaku agak serius di projek GUP Sabah. Pemantauan juga dibuat selepas rawatan diberikan bagi memastikan kadar serangan berkurangan. Parit pemisah sedalam 2’ dan lebar 1’ di antara pokok yang telah diserang bagi menghalang jangkitan berterusan telah dibuat. Walau bagaimanapun, masih terdapat serangan di lokasi yang sama.

PEMBINAAN PMG

Bagi negeri Sabah PMG tidak akan dibinakan kerana didapati tidak memberi manafaat kepada peserta memandangkan pembelian getah akan dilaksanakan oleh pihak LIGS dan tiada perbezaan harga yang akan diperorehi.

STATUS PENOREHAN

Walaupun terdapat beberapa kebun di projek GUUP Sabah yang telah boleh dibuka toreh pada akhir tahun 2018 tetapi telah ditunda ke tahun 2019 bagi mengelakkan masalah musim tengkujuh dan agar boleh dibuka dengan bilangan kebun yang agak sesuai.


UTAMA          Soalan Lazim          Hak Cipta           Dasar Privasi & Keselamatan          Peta Laman          RSS Feed RSS Feed          Bantuan